Dla uczczenia tej rocznicy 6 lipca 2018 r. w Wydminach odbędzie się uroczystość pt. „Pamięci Tych, co odzyskali Niepodległą”. W ramach uroczystości odbędzie się, między innymi odczyt i prezentacja filmu o bitwie, koncert zespołu Flamingo, który przedstawi utrzymaną w klimacie rockowym suitę „Kostiuchnówka”, a także zaprezentowany zostanie Chleb Legionów. Chleb przygotowany zostanie bez ulepszaczy smaku, na naturalnym zakwasie, z wypieczonym symbolem orła z rozpostartymi skrzydłami, według receptury z 1916 roku przez Piekarnię Tyrolską. Uroczystość zakończona zostanie złożeniem kwiatów pod pomnikiem Żołnierzy Wyklętych. Początek uroczystości godz.12.00 Gminny Ośrodek Kultury Plac Rynek 1.
Organizatorem wydarzenia jest Związek Piłsudczyków RP, Urząd Gminy Wydminy, Wydział Humanistyczny UWM, Regionalny Ośrodek Debaty Międzynarodowej w Olsztynie, Fundacja dla Rodaka, Sejmik Gospodarczy WM, Loża BCC oraz Piekarnia Tyrolska.
Chleb Legionów
Podczas pierwszej wojny światowej chleb stał się produktem luksusowym. brakowało zbóż, pola uprawne zamieniły się w pola bitewne, więc chleb musiał powstać na bazie dostępnych produktów.
Legioniści Piłsudskiego pod Kostiuchnówką prawdopodobnie posilali się chlebem wypiekanym z mąki żytniej na zakwasie.
Zakwas sporządzano w ten sposób, że z poprzedniego pieczenia przechowywano kawałek surowego ciasta wysuszonego, które następnie rozczyniano w specjalnym garnczku. Rozrabiano je czasem zsiadłym mlekiem lub wodą.
Do rozczynu dodawała mąkę, trochę ciepłej wody, starte kartofle i przyprawy. W ten sposób przygotowane ciasto zagniatano a następnie wkładano do koszyków ze słomy. Następnie wypiekano na liściach kapusty.